Harika Görünümlü Bir Oyun Daha: NVIDIA DLSS 3.5 ve Ray Reconstruction İncelemesi

NVIDIA’nın en son üst örnek süper örnekleme aracı olan DLSS 3.5 artık burada ve beraberinde Ray Reconstruction adı verilen yeni bir özellik geliyor. Bu makalede, bu yeni özelliğin ne olduğunu, temel çalışma prensiplerini ve etkinleştirilip etkinleştirilmemesi gerekip gerekmediğini anlatmaya çalışacağım.

Ray Reconstruction Nedir?

NVIDIA’nın teknik açıklamasına göre, Ray Reconstruction, özü itibariyle tüm GeForce RTX GPU’lar için ray izlemeli görüntü kalitesini iyileştiren, elden ayarlı denoiser’ları bir NVIDIA süper bilgisayarla eğitilmiş bir yapay zeka ağıyla değiştirerek çalışan gelişmiş bir yapay zeka destekli nöral renderın bir parçasıdır. Bu, örneklenen ışınlar arasında daha yüksek kaliteli pikseller üreten bir yapay zeka ağı ile gürültüyü gidermeye yardımcı olur.

NVIDIA’nın bir oyunun çözünürlüğünü yapay zeka kullanarak yükseltme yolundaki sorunlarından biri, sadece gecikme değil, aynı zamanda gürültüdür. DLSS devre dışı bırakıldığında, RTX kartlarının RT çekirdekleri, pikselleri birleştiren bir teknik olan uzaysal interpolasyonla başa çıkamaz ve bunun yerine bulanık bir etki yaratır. İşte Ray Reconstruction devreye giriyor.

NVIDIA DLSS 3.5 ve Ray Reconstruction

Ray Reconstruction, DLSS 3’ten beş kat daha fazla veri ile NVIDIA tarafından eğitilir. Daha fazla eğitim, zamansal ve mekansal verilerin daha iyi anlaşılması ve uygulanması anlamına gelir. Bu, ışık kaynaklarından gelen daha iyi gerçek zamanlı verilere, daha gerçekçi yansımalar ve daha iyi aydınlatma sağlar.

Teknik açıklama budur. Sadece şu anlama gelir: Ray Reconstruction, şu an DLSS’nin 3.5 sürümü olan mevcut sürümün nesiller arası bir güncellemesidir. Daha spesifik olarak, parçacık dağılımını, yüzey altı saçılma ve hacimsel aydınlatmayı düzeltmek ve “kalibre etmek” için tasarlanmıştır. Kare Üretimi ile, özellik mevcut kareler arasında tamamen yeni, yapay zeka tarafından üretilen kareler eklemeye odaklanır. Kare Üretimi’nin dezavantajlarından biri artan gecikmedir, ancak iyi haber, bu sorunun Reflex ile senkronize edilerek çözüldüğüdür. Yani bir özelliği diğerini etkinleştirmadan açamazsınız.

Ray Reconstruction ile NVIDIA, özelliği tüm RTX Serisi kartlarda sunar, yani RTX 20 veya RTX 30 Serisi GPU’ları kullanan bir sistem kullanıyorsanız, desteklenirsiniz. Bununla birlikte, DLSS 3.5 ve Kare Üretimi’ni etkinleştiremeyeceğinizi unutmayın.

Peki, NVIDIA DLSS 3.5 ve Ray Reconstruction’ı tam olarak kullanabilen oyun hangisi? Elbette, Cyberpunk 2077!

Gerçekten Cyberpunk 2077’yi Daha İyi Yapıyor mu?

NVIDIA DLSS 3.5 ve Ray Reconstruction

Ray Reconstruction çalışıyor mu? Evet, çalışıyor. Özelliği açtığınızda farkı gerçekten görebilirsiniz, ancak biraz daha açıklayayım. Zaten oldukça ayrıntılı bir oyun olan Cyberpunk 2077, tasarım gereği göz kamaştırıcı ve etkileyici efektlerle dolu bir oyun. Ardından path-tracing’in tanıtılması geldi, ki bu oyunun ayrıntıları 11’e kadar artırarak oyunun daha fazla gerçekçilik katmanı ekledi, ancak bu geleneksel kare hızlarına mal oldu; Kare Üretimi açıkken bile, RTX destekli kartlarımızın biraz sıkıntı yaşadığı oldukça açıktı.

İşte Ray Reconstruction devreye giriyor. Tekrar belirtmek gerekirse, bu özellik yalnızca Cyberpunk 2077’deki Path Tracing veya Overdrive Modu açıkken kullanılabilir. Açılmadığında otomatik olarak gri renkte ve kullanılamaz. Ve yine, bu özellik yalnızca mevcut Ada Lovelace destekli RTX 40 Serisi GPU’larla sınırlı değil, tüm grafik kartlarına sunuluyor, ancak Overdrive modunun yoğunluğu ve güç tüketimi göz önüne alındığında, eğer RTX 20 veya RTX 30 Serisi bir kart kullanıyorsanız beklentilerinizi yönetmeyi unutmayın.